Hazwan – Cinta Tiga Segi aka Perangkap Cinta

Perhatian: Ada banyak persoalan yang dibangkitkan daripada lagu dan pencipta asal lagu ini. Aku pun tak tahu mana satu cerita yang benar. Ada yang cakap macam tu, ada yang cakap macam ni, ada yang kelentong itu, ada yang kelentong ini. Aku pun tak tahu. Kalau betul-betul penyanyi asal lagu ini berasal daripada Singapura, korang buat la press conference pasal lagi ini. Benda kat internet, macam-macam orang boleh cakap.

Korang dah tahu belum pasal cerita arwah Hazwan dengan lagunya sebelum beliau mati dihukum gantung? Well…aku mula-mula pun tak tahu pun pasal lagi Cinta Tiga Segi atau Perangkap Cinta ni. Aku tahu pun dari gf aku. Dia suruh aku dengar lagu tu.

Then pagi tadi baru aku berkesempatan dengar lagu dendangan arwah. Best jugak. Mendayu-dayu and syahdu even just gunakan gitar sebagai muzik. Tapi tengah aku layan dengar lagu tu, tengok-tengok sumber mp3 tu daripada blog Khai. Aku pun apa lagi, terus gi usha blog dia. Hamek kau! Sungguh hangat topik tu dibincangkan kat post dia tu.

Hazwan – Cinta Tiga Segi aka Perangkap Cinta

Bertahun sudah ku menunggu diri mu
Akhirnya kau menjadi milikku
Sukarnya untuk ku melupakan mu
Kerna kau ku cintai selalu

Tapi sayang kehadiran kekasih lama mu
Datang kembali mengenang cinta dahulu

Mengapa ini semua harus berlaku
Apakah ini semua kerna diri ku
Sedangkan aku cuma watak dalam percintaan
Tak sanggup aku melepaskanmu

Kau ibarat terperangkap ditengah lautan
Tak tahu mana arah untuk kau menuju

Tapi sayang kehadiran kekasih lama mu
Datang kembali mengenang cinta dahulu

Mengapa ini semua harus berlaku
Apakah ini semua kerna diri ku
Sedangkan aku cuma watak dalam percintaan
Tak sanggup aku melepaskanmu

Kau ibarat terperangkap ditengah lautan
Tak tahu mana arah untuk kau menuju

Dikau pinta untuk melepaskan mu
Terpaksa aku turutkan
Mungkinkah ini suatu pengajaran
Di dalam percintaan

Kalau korang nak baca full story pasal kisah arwah Hazwan ni, korang boleh baca dekat post Khai tu. Tapi sini aku just nak ceritakan serba sedikit dari apa yang terdapat dekat blog Khai.

Arwah Hazwan dihukum gantung kerana membunuh bekas tunang dia dan juga ex-boyfriend tunang dia. Perkara ini terjadi kerana bekas tunang dia itu kembali kepada ex-boyfriend sebelum satu minggu dari tarikh Hazwan dan tunang dia itu bernikah. Mungkin sebab terlalu marah menyebabkan dia sanggup membunuh orang yang dia sayang.

Dan lagu Cinta Tiga Segi atau juga dikenali sebagai Perangkap Cinta itu pula merupakan lagu nyanyian arwah Hazwan sendiri. Sebelum dia dihukum gantung, dia telah meminta untuk diberikan sebuah gitar dan sebuah perakam daripada pegawai penjara sebagai permintaannya yang terakhir. Dan itulah nyanyian yang korang dengar sekarang ini.

Aku ingatkan just ada lagu sahaja dekat blog Khai tu, rupa-rupanya video pembunuhan dia pun ada. Tapi aku pun tak pasti samada ianya benar ataupun palsu sebab perkara ini pun masih tidak disahihkan kebenarannya lagi. Tapi video tu memang kejam. Aku ingatkan just Hazwan (sekiranya dia) seorang je yang pukul perempuan (sekiranya bekas tunang dia) itu, rupa-rupanya ramai lagi yang pukul dan pijak-pijak perempuan. Kesian gak aku tengok. Dan part yang aku tak boleh blah sekali adalah bila batu konkrit dihempapkan ke atas kepala perempuan tu. Memang tak sanggup aku nak tengok lagi. Cukup la dua kali tengok.

Tetapi video itu tidak pasti lagi la betul ke tidak. Mungkin ada orang yang cuba menjadikan video itu sebagai video pembunuhan bekas tunang arwah Hazwan dan cuba dikaitkan dengan cerita arwah Hazwan. Semuanya tidak dapat dipastikan lagi. Nak tanya siapa pun kita tidak tahu.

Tapi macam yang aku cakapkan tadi, sekiranya korang nak tahu cerita yang lebih lanjut, korang boleh baca dekat blog Khai. Dia sentiasa mengemaskini berita-berita terbaru mengenai kisah arwah Hazwan ini. Kalau nak download lagu pun ada. Video pun ada kalau korang nak tengok. Tetapi aku cadangkan, korang kena bersedia la dengan kekejaman yang akan korang saksikan.

Jadi kepada korang yang membaca artikel ini dan merasakan cerita ini benar, sedekahkan lah Al-Fatihah kepada roh beliau dan juga kepada semua muslimin dan muslimat yang telah kembali kepada-Nya.

Comments

  1. razz says

    nak tahu kisah sebenar…bca la mastika edisi oktober 08…diorang ade buka cta sal kes arwah hazwan..tp x thu ar plak btol atau x….

  2. PuTrA says

    Bertahun sudah ku menunggu diri mu
    Akhirnya kau menjadi milikku
    Sukarnya untuk ku melupakan mu
    Kerna kau ku cintai selalu

    Tapi sayang kehadiran kekasih lama mu
    Datang kembali mengenang cinta dahulu

    Mengapa ini semua harus berlaku
    Apakah ini semua kerna diri ku
    Sedangkan aku cuma watak dalam percintaan
    Tak sanggup aku melepaskanmu

    Kau ibarat terperangkap ditengah lautan
    Tak tahu mana arah untuk kau menuju

    Tapi sayang kehadiran kekasih lama mu
    Datang kembali mengenang cinta dahulu

    Mengapa ini semua harus berlaku
    Apakah ini semua kerna diri ku
    Sedangkan aku cuma watak dalam percintaan
    Tak sanggup aku melepaskanmu

    Kau ibarat terperangkap ditengah lautan
    Tak tahu mana arah untuk kau menuju

    Dikau pinta untuk melepaskan mu
    Terpaksa aku turutkan
    Mungkinkah ini suatu pengajaran
    Di dalam percintaan

  3. mojo18 says

    citer ni citer tipu, sebenornye lagu ni bdk singapore yang buat, video pompuan kena pukul tu video org yezedi bunuh budak pompuan sbb kawin lari….pastu ade org x de keje buat cite ni ambik lagu ngan video tu abis citer

  4. somebody says

    hi… ni ada email dari pencipa sebenar lagu ni… harap you all puashati..

    Tun loy_azloy
    Apr 30 2008, 02:19 PM
    sebenar-benarnya
    Baca kisah dr empunya lagu asal
    ATTENTION ALL:
    Saya Ayie nk bobal bahasa melayu pulak memandangkan ade lagi org yg TAK PAHAM BAHASA ENGLISH.Sebelum saya mulakan,cerita tentang wujudnya video Hazwan membunuh tunangnya itu sebenarnya adalah TIPU.. Pls search for “HONOR KILLING – IRAQI GIRL STONED TO DEATH”.. itu bukan video sebenar pembunuhan yg dikatekan dilakukan oleh Hazwan.. Tolong hentikan cerita yg MENGARUT ni k.Tajuk sebenar lagu ni adalah “PERANGKAP CINTA”. Bukan CINTA TIGA SEGI ataupun PERMINTAAN TERAKHIR. Saya adalah pencipta sebenar lagu ni yg SAYA cipta sendiri pada tahun 1998 dan hakcipta lagu ni dibawah nama saya sendiri pada 20th March 1999. Bukan tujuan saya nakkan nama disini tapi memandangkan lagu ni BARU DISEBARKAN DI MALAYSIA selepas hampir 5thn popular di singapore,saya terpaksalah membuat penerangan sekali lagi disini bahawa memang saya AYIE yg mencipta lagu ni. Dan memandangkan saya mempunyai HAKCIPTA YG SAH di COMPASS SINGAPORE,saya boleh dgn suke hati mak bapak saya SUE sesiapa saja yg mengeluarkan lagu ni TANPA IZIN dari saya.Tapi oleh kerana ianya adalah silap saya sendiri yg menyebarkan lagu ni kepada kawan2 yg saya percayai,dan ianya tersebar luas hingga mcm2 cerita yg timbul,saya tk dapat buat apa2. Lagi satu,cerita tentang BANDUAN yg mati DIGANTUNG di malaysia yg dikatakan mencipta lagu ni adalah TIDAK BENAR. Saya juga TIDAK MENGENALINYA. Kalau betul dia yg mencipta lagu ni SILA DAPATKAN KELUARGA ARWAH untuk menghubungi saya secepat mungkin supaya nama baik arwah dan juga nama saya dapat dibersihkan. Saya juga mahukan BUKTI KUKUH dari keluarga arwah. Lagu ni juga BUKAN DARI KUMPULAN STRATEGY. Rakaman versi rock lagu ni ialah dari kawan baik saya yg merakamkan lagu itu mengunakan PC dirumah. Kepada pihak2 tertentu yg SENGAJA mengeluarkan cerita yg TIDAK BENAR atau dlm ertikata lain MEMFITNAH,satu saja yg boleh saya katakan- Kamu semua lebih teruk dari ‘arwah’ yg dikatakan membunuh sebab DOSA MEMFITNAH TU LEBIH BESAR DARI MEMBUNUH.. Dan kalau tak tahu cerita sebenar,baik DIAM saje ok. Saya tak marah tau,ni pun saya type dgn penuh sopan santun (“,)..Saya pun tak perlu nak perasan sendiri sebab memang lagu ni saya yg cipta. Yg dikatakan suara banduan yg nyanyikan dari penjara tu adalah suara saya sendiri yg dirakam dirumah. Saya tak takut kalau ada org yg nak cakap saya menipu sebab bukti ditangan saya dan kawan2 saya semua tahu tentang kesahihan lagu ni dari saya sendiri.Akhir sekali,saya ingin meminta maaf kepada semua jika ada pihak yg tidak puashati tentang kesahihan lagu PERANGKAP CINTA. Yg benar akan tetap benar,tapi yg SALAH selama-lamanya TIDAK AKAN MENJADI BENAR. Sekarang semua dah FAHAM?? Kalau tk FAHAM2 jugak,sila hubungi saya secara peribadi. Buat masa sekarang saya harap anda semua terhibur dgn lagu PERANGKAP CINTA ini dari saya,Ayie dan kawan saya Berd..

    Terima kasih…
    Regards,
    AYIE.
    E-Mail: guastyle2023@hotmail.com

    • firda says

      Npe awk x tuntut royalti kt penyanyi kt m’sia ni yg da jd kaye nyanyi lagu awk?kn awk ade hakcipta sendiri..kalo awk tuntut xde la org nk wt cte yg bukan2..btl x?

  5. says

    assalamualaikum….saya pun pernah tengok video klip tu dalam handfhone kawan saya…memang sedih sangat.sanggup diorang membunuh perempuan itu dengan begitu kejam dan tak ada perikemanusiaan langsung..tapi saya pun tak pasti ianya benar ataupun tidak.akan tetapi walaupun ianya benar kita xpatut la buat mcm tu.ngeri betOl la sata tengok…………..[-([-([-([-(:(:(:(

  6. loy_azloy says

    ish mcmana pula nickname aku ade kat sini pulak berkaitan dari lagu perangkap cinta tu?huhuhu ni mesti copy dari forum putera.com la ni huhuhu…:o

  7. noty gurL says

    aslmkom sume….beb,touching ar dgr lagu ny..cdy gler..:(( tpkn ad owg ckp arwah hazwan 2 encem?? btol ke?? nk tgok muke dye la…bley ke?? tp kt ne nak cari?? bg r twu kte….;) share r ngan kte lau twu…kte tggu tw……/:)

  8. says

    :down: :down: :down: :down: nta la……… aq xtwu nk ckp ap psl bnd ni…..bia lar……….aasl kn dorg bhgye…….huhu

  9. san says

    ha ah betul kata ayie tu…..jangan d perbodohkan ngan video tu sume…tu budak pmpuan name dia du,a khalil aswad…dia di bunuh pasai kahwin ngan lelaki mazhab lain…tu cerita luar negara laaa….nama hazwan dalam penjara takda laaa kawan2…yang telah di hukum ataupun sedang menunggu hukuman pun takda….memang betul2 karut..ada yang ckp minah rempit la….orng taiping la….apa daaa

  10. naieela.nazri says

    salams to all readers..sy sebenarnyer baru tao pasal kisah ni..walhal dah 2 tahun berlalu…naik kereta kawan sy, die pasang lagu ni..and sy dengar maksud lagu ni sedih nyerrr..then kawan sy cerita la pasal kisah lagu nih..so..sy pon search la pasal kisah hazwan nih…sape ade cite yg true story erk..sbb sy klik kt blog khai tu dah tadet la…email me if korng ade story psl nih..nak sgt2 tao..bukan ape..mmg la die bersalah, tp ntah la..rasanya lebih kesian kt hazwan ni kot..kan best ade org yg setia mcm die nih, hehe….

  11. BUN says

    weeeeeeeeeeeeeeeeeee… aku masih konfius ngan cite cinta 3 segi ni dari tahun lepas till skng ni.. btw, cam yang mike kata.. vedio 2 bukan jadi kat malaysia.. kes kena hempap batu kat kepala 2… kes cinta dua darjat..hehe. cam mike kata.. mazhab berbeza..
    um.. mula2 dengar lagu cinta 3 segi ni.. suka jg aku. last2… huuuuuuuuuuuuuuu seram lak. huhu. dengar jk lagu ni, cnfm aku teringat kes ni… bunuh tunang la, tunang jd gila la.. apa la.. hehehe.. adeeeeeeeees.. lagu best tapi, yaa….. kadang-kala emosi tu lebih berkuasa. so, jangan biar nafsu bermaharaja pada kita…. kita ada akal.. hehehe

  12. tasya says

    :D salam.. hahak. mcm2 ad. pnt seyh m’jljah nei. erm, tasya rse x elok laa bgktkn ksh arwh. 2 p’dpt tasya lerr. :x x twu nk koman pe da. sume komen da de. :|

  13. pretty gal says

    memang touching tis song tapi orang yang berbakat telah tiada lg…kerna cinta yang x sejati…anyway jz pray 4 him…..

  14. SYED says

    lagu memang best tapi banyak cerita karut timbul. layan je sudah la, karaoke ke, ini keluar khabar angin. banyak lagi isu lain.

  15. nisa says

    kalaulah hazwan tu betul membunuh :

    dia jahat n tak patut dihormati . dia membunuh sbb tkde iman. ada org yg beriman sanggup membunuh ?

    klu betul hazwan tu dihukum gantung :

    asal la boleh buat lagu menyanyi jiwang karat dalam lokap . tak ke lebih baik dia solat taubat sebelum dia mati . tak logik langsung dah nak mati masih nak menyanyi padahal tak membantu pun dlm kubur nnt.

    realiti :

    video pembunuhan dr youtube yg bertajuk- honor killing, iraqi girl stoned to death takde kena mengena dgn cerita karut hazwan tu.

    penyanyi dan pencipta lagu yg sebenar ialah AYIE dr singapore. lagu dicipta tahun 1998 – ada keluar kat newspaper.

    versi rock kumpulan strategy ke tu sebenarnya diedit oleh kawan si Ayie ni menggunakan computer-diakui sendiri oleh Ayie.

    sekian~

  16. noreen says

    Assalammualaikum… kisah ni penah trjadi kt aku.aku penah btunang tp akhirnye aku putus jg.krna tunang aku khwin ngan orng lain’tp aku tk sebodoh nk bunuh orng yg telah kebas tunang aku.aku tabah kn hati kerna aku masih ada keluarga lg.akhirnye aku telah jumpe jodoh aku yg lbh baik daripada tunang aku.dan skrng aku bahagia dgn suami ku…

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>